Kiropraktika

Vođa našeg tima i osnivač Centra, Siniša Radenković, u svom radu primenjuje ACKERMANN metod kiropraktike i u nastavku teksta možete se upoznati sa osnovnim pojmovima, postulatima i principima našeg rada.

Mi smo jedini zvanični sertifikovani Centar kiropraktike u Timočkoj Krajini, te je i naša odgovornost veća.

 

siniša radenković kiropraktika

 

Zakažite termin kod svog kiropraktičara i osetite lepotu i balans svog tela, omogućite svom telu, koje je prirodno predodređeno da bude zdravo i funkcionalno, da dostigne svoj pun kapacitet.

,,The beauty about chiropractic is the fact that it works with natural means. It puts nothing new into the body, nor does it take away any natural gland or organ. Chiropractic simply releases LIFE FORCES within the body, sets free rivulets of energy over nerves, andlets NATURE do her work in a normal manner.“

Ackermann metod je sistem kiropraktičarske procene i tretmana usmeren pre svega na detekciju i korigovanje funkcionalnih poremećaja karlice i kičme.

Metod je osmislio Wilhelm P. Ackermann DC – lični terapeut Švedske kraljevske porodice, a nastavio da unapređuje i širi njegov sin Paul W. Ackermann MD Phd. Dr Ackermann je zbog sopstvenih problema u leđima tragao za najboljim načinima da ih otkloni i otkrio je šemu po kojoj telo reaguje na poziciju karlice.

Naime, kada dođe do poremećaja u poziciji sakroilijačnih zglobova karlice (uvrnuća karlice), to odmah utiče na uvrtanje i krivljenje svih pršljenova duž kičme. Istovremeno nastaje i poremećaj tonusa mišića (jedni mišići postaju preterano aktivni dok drugi smanjuju svoju aktivnost) čime se stvara podloga za brojne funkcionalne poremećaje.


Šta sve Ackermann metod podrazumeva?

Ackermann metod podrazumeva pregled i manuelnu procenu a zatim i tretman svih funkcionalnih poremećaja karlice i kičme jer se na taj način postižu najtrajniji i najefikasniji rezultati, obzirom da su karlica i kičma nerazdvojiva celina u funkcionalnom smislu. Ukoliko je potrebno vrši se takođe procena i tretman ostalih (perifernih) zglobova.

 

Funkcionalni poremećaj zgloba u užem smislu predstavlja smanjenu pokretljivost i izvestan stepen loše pozicije zgloba, usled čega je povećano opterećenje i tenzija na zglobne strukture što posledično izaziva upalnu reakciju čiji su dominantni simptomi bol i ukočenost.

Većina bolova u leđima je benigno po svojoj prirodi i klasifikuje se kao nespecifični odnosno funkcionalni poremećaj.

Ukoliko se na stadijumu funkcionalnog poremećaja ne obrati pažnja na inicijalni bol i ukočenost, onda vremenom obično dolazi do degenerisanja, oštećenja i popuštanja prenapregnutihi preopterećenih zglobnih strukturate razvijanja patoloških promena na zglobnim hrskavicama (artroza zglobova), diskusima (protruzija, prolaps odnosno hernijacija) uz brojne druge poremećaje strukture i funkcije koštano-zglobnog sistema. Tada se ona početna bolnost i ukočenost na koju nismo obratili pažnju pretvara u jak bol sa još većom ukočenošću, često uz propratne neurološke ispade.

 

Simptomi zavise od mesta gde je došlo do patološke promene a najčešći su: glavobolja, bol u vratu, bol (trnjenje pečenje, žarenje) duž ruke, bol u leđima, bol (trnjenje, pečenje, žarenje) duž noge. Značajno je otežano obavljanje aktivnosti dnevnog života, a takođe i radnih i sportskih aktivnosti.

Za korekciju funkcionalnog poremećaja je potrebno 3 do 6 tretmana a već nakon prvog pacijenti osećaju značajno smanjenje ili gubitak bola i bolju pokretljivost. Ukoliko se radi o hroničnim poremećajima i patološkim promenama kao uzroku, Ackermann metodom se takođe postižu odlični rezultati ali je potrebno obično više vremena i tretmana da bi se postigao stabilniji rezultat odnosno zdrav balans i funkcija koštano-zglobnog sistema.

 

O KIROPRAKTICI UOPŠTE:

Kiropraktika je mehanoprocedura i prestavlja ručno korigovanje položaja zglobova, ili u narodu poznata kao “ručno nameštanje izmeštenih zglobova”. Kiropraktika spada u manipulativne tehnike za koje se znalo pre više hiljada godina, što se vidi još iz biblijskih priča. Nameštanje kostiju i zglobova spada u tradicionalne postupke.

Od Hipokrata preko srednjevekovnih i renesansnih lekara postupci se nisu menjali. Prve manipulacije rađene su tada na osnovu sličnosti sa kostima i zglobovima životinja. Međutim kao profesija kiropraktika je krenula 1895. god. u Americi u Devenportu, kada je izvesni g-din. Daniel Palmer uočio vezu između izmeštenog pršljena i gluvoće svog domara. Naime, nakon ručnog nameštanja izmeštenog pršljena sluh domara se odmah bitno popravio. Nakon toga je 1897. god. osnovana i prva škola kiropraktike nazvana po Palmeru – Palmerova škola. Tada je kiropraktika i dobila ime, izvedeno iz reči chiros-ruka, praxis-raditi, što bi značilo uraditi rukom.

 

Koreni današnje kiropraktike nalaze se u tradicionalnoj kineskoj medicine, prema kojoj struktura svakog tela određuje njegovu funkciju. Ukoliko dođe do promene strukture, dolazi do blokade, bloka, i na tom mesti bloka do prekida toka životne energije i do pojave bolesti.

Zadatak kiropraktora je da uoči blok, da ga manipulativnom tehnikom otkloni, samim tim otkloni energetski blok na određenom nivou, te da se nakon toga telu pruži mogućnost da organizam otpočne prirodni proces samoizlečenja.

Do pre 80-tak godina kiropraktika nije smatrana naučnom metodom lečenja, ili zbog neobaveštenosti, ili činjenice da su se kiropraktikom bavili zdravstveno neobrazovani ljudi. Tek pre 40-tak godina od kada se kiropraktikom bave medicinski obrazovani ljudi, desile su se velike promene unutar kiropraktike kao profesije, a promenio se i odnos zdravstvenog sistema prema njoj. Danas se uloga kiropraktike u tretmanu bola u vratu, krstima, zatim kod muskuloskeletnih poremećaja ne može negirati. Najviše sredstava izdvojeno je za proveru efikasnosti kiropraktike u tretmanu lumbalnog sindroma. Kiroparktika je u odnosu na druge metode najefikasnija u tretmanu diskus hernie u lumbalnom delu kičme.

Ako postoji diskus hermia, protruzija ili prolaps, ove promene dovode do pritiska na koren nerva, dovodeći zatim do neuro endokrino patofiziološkog odgovora, odnosno do lučenja tkivnih hormona koji deluju na okolna tkiva dajući određene simtome, a prevashodno simptom bola, koji je kod diskus hernie veoma jakog intenziteta. Diskus hernia se najčešće javlja dorsolateralno, prema intervertebralnom otvoru, ili ređe dorsomedialno prema kičmenom kanalu. Svaka herniacija dovodi do mikrosubluksacije apofiznih zglobova odgovarajućeg segmenta. Bliski kontakt apofiznih zglobova sa nervnim korenom u predelu intervertebralnog otvora, takođe objašnjava nastanak iritacije (draženja), Ili kompresije (pritiska) na koren. Manuelna mobilizacija kičmenog stuba primenjuje se ovde kao primarna metoda u akutnom stadijumu bolesti. Pored manuelne mobilizacije mekog tkiva lumbalne regije, deblokade apofizarnih zglobova, deblokade sakroiliakalnih zglobova, repozicije pomerenog pršljena, neophodna je i antizapaljenska terapija.

 

Pored diskus hermie, subluksacije intervertebralnoh zglobova, koje mogu biti uzrok akutnog bola u leđima, i to mnogo češće nego diskus hernia su terapija izbora rada kiropraktora. Stručnost i veština kiropraktora ovde može biti efikasnija od upotrebe lekova. Terapija izbora rada kiropraktora je i milimetarsko izmeštanje prvog vratnog pršljena – atlasa, koga pored mikrotrauma, trauma, mogu izmestiti okolni mišići usled lošeg držanja, stresa…

 

Uvek treba napomenuti da je rad kiropraktora samo početni impuls na putu izlečenja. Pored kiropraktike tu su i fizikalne procedure, a kasnije i program vežbi.

Pre svakog tretmana kiropraktora mora se postaviti sigurna dijagnoza pregledom, RTG-om, nekada i NMR-om, laboratorijom…

Relativne kontraindikacije za rad kiropraktora su lokalne i sistemske bolesti zglobova, kostiju, mišića, pacijenti sa vaskularnim promenama, tumori i naravno uvek pri radu koristiti osnovni princip “prvo ne naškoditi” – primum non nocere.

 

 

Primer iz prakse

 

Kod pacijenta je noga funkcionalno skraćena za 3 cm!

kiropraktika zaječar

Skraćena noga kod pacijenta – pre tretmana

Nakon tretmana i nameštanja pršljenova:

Nakon tretmana i nameštanja pršljenova u Centru Ist Manual Radenković